Search site


Pohistvo

 

 

Da brez dobre toplotne zaščite celotnega objekta ne moremo zmanjšati stroškov za energijo, dobro vemo, prav tako vemo, da dobra toplotna zaščita pomembno vpliva na to, kako se bomo v svojem domu počutili. In stavbno pohištvo, predvsem okna in vrata, pri tem igrajo pomembno vlogo.
 
Od dobre toplotne zaščite imamo koristi vse leto, ne glede na letni čas. Seveda pa nam še tako kakovostna okna in vrata prav nič ne koristijo, če nismo poskrbeli za dobro toplotno izolacijo celotnega objekta oziroma hiše. Zaradi tega imamo lahko celo več škode kot koristi. Zaradi oken, ki dobro tesnijo, bomo morali poskrbeti za ustrezen način prezračevanja; če smo to uredili s prezračevalnimi režami, smo si naredili medvedjo uslugo, saj bo vse, kar smo privarčevali s kakovostnimi okni in vrati, »ušlo« skozi te reže. Rešitev je ureditev prisilnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote.

Kerrock, corian, kopalniški pulti
 
Eden prvih korakov na poti do zmanjšanja toplotnih izgub in s tem do nižjih stroškov za energijo je torej zamenjava starih in dotrajanih oken in vrat. Marsikdo s tem odlaša preprosto zato, ker se boji vseh drugih del in zapletov, povezanih z zamenjavo – kako, denimo, do novih oken, ne da bi pri tem poškodovali fasado ali pa notranjost stanovanja oziroma hiše? A je zaradi sistema tako imenovane suhe prenove, pri katerem se lahko izognemo neprijetnim zidarskim posegom, strah povsem odveč.
 
Če smo se končno odločili za zamenjavo oken, najprej poiščimo oziroma pokličimo vsaj dva ali tri proizvajalce oken; poslali nam bodo svoje predstavnike, ki si bodo ogledali situacijo in nam naredili predračun. Izbrani proizvajalec nam bo okna izdelal po meri in poskrbel za vgradnjo v obstoječe okenske okvire. Mojstri starih podbojev ne izbijajo, ampak jih uporabijo kot slepe podboje, na katere pritrdijo nove okenske okvire. Stike nato dobro zatesnijo in pokrijejo s pokrivnimi letvami. Zamenjava poteka hitro – izurjena ekipa mojstrov nam bo v enem dnevu zamenjala pet ali šest oken ali vrat ali notranjih vrat.

Mizarstvo po meri